Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η συμβολή της Μουσικής στην Παιδική και Βρεφική Ηλικία- Ποιοτική Μουσική Ακρόαση

   Το αυτί, από τη βρεφική ακόμα ηλικία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ήχους- ένα βρέφος μάλιστα αντιδρά σε ήχους από την περίοδο που βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας. Γι' αυτό είναι σημαντικό, ο γονιός, από την τρυφερή αυτή ηλικία να θέτει τις σωστές βάσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα με τα κατάλληλα μουσικά εφόδια.

   Είναι καλό να εναλλάσσονται, τα είδη των μουσικών ακροάσεων, ανά τακτά χρονικά, διαστήματα,ώστε το ενδιαφέρον και η προσοχή του παιδιού να παραμένουν αμείωτα. Δεν χρειάζεται η επιμονή και η προσκόλληση σε ένα μόνο είδος μουσικής. Ο περιορισμός έτσι κι αλλιώς είναι  κάτι που δεν αρμόζει σ' αυτές τις λιλιπούτιες ηλικίες. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, κι που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι για τη δημιουργική ανάπτυξη του παιδιού, είναι η ποιότητα της συγκεκριμένης κάθε φορά μουσικής.

   Πώς ορίζεται η έννοια της ποιοτικής μουσικής;
Υπάρχει η αντίληψη, ότι η ακρόαση ποιοτικής μουσικής πρέπει να συνεπάγεται με ακρόαση κλασσικής μουσικής. Έρευνες όμως, έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άριες ή παραδοσιακά νανουρίσματα; Τζαζ ή ηπειρώτικα πολυφωνικά; Ατμοσφαιρική ή ροκ μουσική; Όλα είναι απαραίτητα! Αυτό που είναι αναγκαίο να σημειωθεί είναι ότι η προσεκτική επιλογή μουσικών κομματιών από το κάθε είδος, θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.
   Η ποιοτική μουσική μπορεί να:
  • συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευφυίας, Ένα μουσικό κομμάτι δομημένο πάνω σε σύνθετες μελωδίες ή σε εναλλαγές διαφορετικών μελωδικών σχημάτων, βοηθάει στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητας, της συγκέντρωσης και της προσοχής του παιδιού.
  • συμβάλλει στην ενδυνάμωση της μνήμης. Η προσπάθεια αποστήθισης ενός μελωδικού σχήματος έχει ως αποτέλεσμα την γρηγορότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ταχύτερη απόδοση σε άλλα μαθησιακά πεδία.
  • προάγει την ευρηματικότητα. Δίνεται στο παιδί η ώθηση να 'συνθέσει' δικές του μελωδίες. Αυτό με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται το αίσθημα της ικανοποίησης και της περηφάνιας.
   Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η κατάλληλη επιλογή μουσικής είναι μέλημα κάθε γονιού. Δε χρειάζεται να γίνουν όλα τα παιδιά μουσικοί ούτε προορίζονται όλα για καριέρα σολίστα. Το να δοθούν όμως τα κατάλληλα εφόδια, στα πρώτα τουλάχιστον παιδικά χρόνια, είναι κάτι που δεν πρέπει να στερηθεί κανένα παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου