Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μάθημα μουσικής... σε βρέφη


   Για το γεγονός, ότι η  μουσική επηρεάζει τα βρέφη ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης,έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Στο συγκεκριμένο, επισημαίνονται τα σημεία που πρέπει να προσέξει κάθε μητέρα, ώστε να κάνει ότι είναι καλύτερο για το μικρό της.
   Πολλές μητέρες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνηθίζουν να τραγουδούν ή ακόμη και να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, για να ηρεμούν το έμβρυο. Όπως είναι φυσικό, η πιο κατάλληλη μουσική για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η κλασική και η προ-κλασική μουσική. Μουσική των Mozart, Vivaldi και Scarlatti ενδείκνυται για το έμβρυο, καθώς η μουσική τους δεν έχει πολλές εναλλαγές στον ρυθμό και στην ένταση του ήχου. Προτιμότερα είναι τα σύνολα βιολιού και η ορχηστική μουσική με ψηλές συχνότητες.Το έμβρυο ηρεμεί, μειώνεται η κινητικότητά του και δημιουργεί λιγότερες αναστατώσεις στη μητέρα. Πολλές έγκυες, μάλιστα, αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν μια συναυλία, επειδή οι έντονοι ήχοι και τα χειροκροτήματα των θεατών προκαλούν έντονες αντιδράσεις και υπερκινητικότητα στο έμβρυο.

  Όταν γεννηθεί το μωρό, αν και λέγεται ότι είναι λειτουργικά κουφό, πολύ σύντομα δείχνει προτιμήσεις για ορισμένα ακουστικά ερεθίσματα. Από την πρώτη ακόμη ημέρα της ζωής τους, τα βρέφη κινούν τα χείλη στο ρυθμό της ομιλίας των ενηλίκων, γεγονός που δείχνει ότι έχουν την ικανότητα να συγχρονίζονται με την ανθρώπινη ομιλία.

   Οι μέτριας έντασης και συνεχείς ήχοι, όπως για παράδειγμα το νανούρισμα, ηρεμούν το παιδί, ενώ οι οξείς και ασυνεχείς ήχοι του προκαλούν ψυχική ένταση και φόβο.Το νεογέννητο ηρεμεί και ησυχάζει με το λίκνισμα, αν ο ρυθμός του είναι αντίστοιχος με εκείνων των κτύπων της καρδιάς της μητέρας. Γι’ αυτό, όταν θέλουμε να ηρεμήσουμε ή να κοιμίσουμε ένα μωρό, είναι προτιμότερο να το πάρουμε αγκαλιά μας, από το να το βάλουμε στην κούνια του.
   Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το παιδί είναι καλό να μεγαλώνει σε περιβάλλον που περιβάλλεται από ήχους. Μ' αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει ερεθίσματα και η σωματική, ψυχική και διανοητική του ανάπτυξη θα επηρεαστεί θετικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου