Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ακούστε μουσική.Κάνει καλό!


1.Τονώνει τον εγκέφαλο
   Η μουσική είναι γνωστό ότι προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Σειρά επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι η επίδρασή της είναι πολύ θετική στις νοητικές λειτουργίες (νοημοσύνη, μνήμη, συγκέντρωση κλπ.), ενώ μειώνει τις κρίσεις των επιληπτικών και βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Μουσικά κομμάτια που βελτιώνουν τη μνήμη, ενισχύουν τη δημιουργικότητα, αυξάνουν την απόδοση στις σπουδές και την παραγωγικότητα στην εργασία και σας βοηθούν να χαλαρώσετε ή να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Προτάσεις

1. Beethoven «Moonlight Sonata» πατήστε εδώ

2. Mozart Adagio Clarinet Conzerto KV 622 πατήστε εδώ


2.«Aγαπά» την καρδιά 
Η μουσική μπορεί να δράσει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα όπως τα φάρμακα που λέγονται β-αδρενεργικοί αναστολείς. Ελαττώνει, δηλαδή, τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και περιορίζει την έκκριση της αδρεναλίνης, της «ορμόνης του στρες». Έχει αποδειχτεί ότι ασθενείς που νοσηλεύονται σε καρδιολογικές μονάδες εντατικής θεραπείας και ακούν καθημερινά χαλαρωτική μουσική για 45-60΄ με ακουστικά, παρουσιάζουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και συχνότητα καρδιακών παλμών. Στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χρησιμοποιείται κεντρικό σύστημα μετάδοσης μουσικής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, με πολύ καλά αποτελέσματα. 

Προτάσεις
1. Bach «Άρια» από την ορχηστρική σουίτα, αριθμός 3 (BMW1068). πατήστε εδώ


2. Handel «Larghetto» από το κοντσέρτο για άρπα (Οp. 4, αριθμός 6). πατήστε εδώ



3. Mozart «Andante» από το κοντσέρτο για πιάνο, αριθμός 21 (K467). πατήστε εδώ


4. Debussy «Clair de lune» από τη σουίτα Bergamasque. πατήστε εδώ



5. Eric Satie «Gymnopedie», αριθμός 3. πατήστε εδώ





3.Δυναμώνει τους πνεύμονες 
Εκτός από τον καρδιακό ρυθμό, η απαλή μουσική μειώνει και τον αναπνευστικό. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τη θεραπευτική της επίδραση σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και ακολουθούν ειδικά προγράμματα αποκατάστασης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Τμήματος Κινησιολογίας και Φυσιολογίας του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η ακρόαση μουσικής στο πλαίσιο θεραπευτικών προγραμμάτων μειώνει τη δύσπνοια και αυξάνει την αντοχή των ασθενών στην άσκηση. Στη χώρα μας, αντίστοιχη μελέτη πραγματοποίησε το 2005 το Κέντρο Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνια Αναπνευστικά Προβλήματα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καταλήγοντας σε παρόμοια συμπεράσματα. Επίσης, η Τηλεϊατρική Μονάδα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έχει δημιουργήσει ειδικό μουσικό CD για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, το οποίο μπορούν να ακούν στο χώρο τους. 

Προτάσεις
1. Vivaldi «Οι Τέσσερις Εποχές». πατήστε εδώ

2. Mozart «Rondo alla Turka» (από τη σονάτα για πιάνο, αριθμός 11). πατήστε εδώ


3. Σαββόπουλος «Μια Θάλασσα Μικρή». πατήστε εδώ


4. Vangelis «La Petite Fille De La Mer». πατήστε εδώ


5. Σπανουδάκης «Sudden Love». πατήστε εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου