Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Μουσική αγωγή: Το παιδί επωφελείται αν κάνει μαθήματα μουσικής για λίγο καιρό και μετά σταματήσει;


Πολλά παιδιά αρχίζουν μαθήματα μουσικής και έπειτα από λίγα χρόνια εκπαίδευσης σταματούν για διάφορους λόγους. Οι γονείς συχνά προβληματίζονται κατά πόσον θα είναι χρήσιμα αυτά τα μαθήματα για τα παιδιά τους, ειδικά εάν δεν αποφασίσουν να ακολουθήσουν μια σχετική επαγγελματική κατεύθυνση στο μέλλον. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς πιέζουν τα παιδιά να συνεχίσουν ένα μουσικό όργανο παρά την επιθυμία των παιδιών τους να σταματήσουν, με το επιχείρημα «Να μην πάει χαμένος ο κόπος τόσων χρόνων».
Η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο είναι ένα καυτό θέμα και απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δέκα χρόνια. Μια καινούργια έρευνα του Northwestern University που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience έρχεται να απαντήσει σε όλους τους γονείς σχετικά με την ωφελιμότητα της μουσικής εκπαίδευσης ακόμη και αν αυτή είναι σύντομη.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Northwestern για πρώτη φορά εξέτασαν άμεσα τι συμβαίνει όταν τα παιδιά σταματήσουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο έπειτα από λίγα χρόνια εκπαίδευσης. Ένα φαινόμενο που ομολογουμένως συμβαίνει πολύ συχνά.

Αποτελέσματα της έρευνας: Στην έρευνα έγινε μια σύγκριση μεταξύ ενηλίκων χωρίς μουσική παιδεία και ενηλίκων με μουσική παιδεία διάρκειας 1-5 και 9-11 χρόνων. 
• Η έρευνα αυτή αποδεικνύει πως ακόμη και μικρής διάρκειας μουσική εκπαίδευση κατά την παιδική ηλικία βελτιώνει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακρόαση και τη σύνθετη επεξεργασία του ήχου. 
• Οι ενήλικες που είχαν μουσική εκπαίδευση κατά την παιδική τους ηλικία είχαν διευρύνει την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε σύνθετους ήχους, και ήταν πιο ικανοί στο να ξεχωρίζουν τη θεμελιώδη συχνότητα ενός ήχου. Η θεμελιώδης συχνότητα είναι η πιο χαμηλή συχνότητα ενός ήχου. Είναι πολύ σημαντική για την ομιλία και τη μουσική αντίληψη, και διευκολύνει την αναγνώριση ήχων σε σύνθετα και θορυβώδη ακουστικά περιβάλλοντα. 
• Η μουσική εκπαίδευση κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε πιο υγιή και δυνατή επεξεργασία του ήχου από το νευρικό σύστημα στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. 

Συμπεράσματα – Συμβουλές για γονείς; Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι κάτι που γνωρίζαμε. Είναι αλήθεια πως πολλά παιδιά λαμβάνουν μουσική εκπαίδευση ομαδικά ή ιδιωτικά, όμως λίγα συνεχίζουν με μαθήματα μουσικής μετά το γυμνάσιο ή λύκειο. Με αυτή την έρευνα, φαίνεται πως ακόμη και μικρής διάρκειας μαθημάτων μουσικής μπορούν να διευρύνουν για πάντα την ικανότητα για ακρόαση και μάθηση των παιδιών. Η μουσική εκπαίδευση κάνει τα παιδιά πιο καλούς ακροατές στη μετέπειτα ζωή τους.

Πηγή:http://www.paidiatros.com/children/mousiki-paidi/

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνες για τα οφέλη της μουσικής!

Η μουσική και συγκεκριμένα η εκμάθηση αυτής, έχει τη δύναμη να διαμορφώσει το μυαλό ενός παιδιού, ενισχύοντας την ευαισθησία του εγκεφάλου του σε όλους τους ήχους, συμπεριλαμβανομένου και του λόγου, επισημαίνει επιστημονικές έρευνες.Συγκεκριμένα, μέσα από την εξάσκηση κάποιου μουσικού οργάνου, επηρεάζεται ευεργετικά το κάτω τμήμα του εγκεφάλου, που ελέγχει την αναπνοή και το καρδιακό παλμό, αλλά και παράλληλα ενισχύονται ικανότητες όπως η ακρόαση και ανάγνωση.
Η παραπάνω ανακάλυψη, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τα παιδιά με αυτισμό και δυσλεξία. Επιπλέον, οι επιστήμονες τονίζουν, ότι μέσα από την μουσική επωφελείται η ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών και αναπτύσσονται δεξιότητες επικοινωνίας.


Πιο ευφυείς, παίζοντας!
Μόνιμες επιδράσεις στην ευφυΐα έχει ωστόσο η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, σύμφωνα με έρευνα του κ.Glenn Schellenberg σε παιδιά ηλικίας 6 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά μοιράστηκαν σε ομάδες και στην καθεμία ανατέθηκε μία διαφορετική δραστηριότητα: μαθήματα πιάνου, μαθήματα τραγουδιού, μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και στην τελευταία δεν δόθηκε καμία εργασία. Οι ομάδες που παρακολούθησαν τα μαθήματα μουσικής (πιάνο, τραγούδι) είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορα τεστ νοημοσύνης. μουσικής και ευφυΐας.


Για δυνατή μνήμη!

Η μουσική συμβάλλει στο «χτίσιμο» γερής μνήμης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο «McMaster». Επιστήμονες μελέτησαν παιδιά 4-6 ετών που έκαναν μαθήματα μουσικής για 1 χρόνο και παρατήρησαν βελτίωση και σε πεδία της μνήμης που δεν σχετίζονται με τη μουσική, αλλά με τη λεκτική μνήμη, τα μαθηματικά, τη γραφή και την ανάγνωση. Οι μαθητές που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο έχουν καλύτερη μνήμη, λένε ψυχολόγοι και από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Στην έρευνα που πραγματοποίησαν σε μαθητές 6-15 ετών, τα παιδιά έπρεπε να θυμηθούν και να επαναλάβουν λέξεις που τους είχαν πει μετά από 10΄ και 30΄. Όσα έπαιζαν κάποιο όργανο είχαν καλύτερη λεκτική μνήμη και μάλιστα όσο περισσότερα χρόνια μουσικής εκπαίδευσης είχαν, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματά τους. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με το τεστ οπτικής μνήμης, όπου οι μαθητές έπρεπε να θυμηθούν εικόνες.

Μας κάνει η μουσική πιο έξυπνους;
O κ. Glenn Schellenberg, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε τα εξής: «Ασχολήθηκα με το αντικείμενο αυτό εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει γύρω από την ιδέα ότι η μουσική μας κάνει πιο έξυπνους. Η δουλειά μου επικεντρώνεται κυρίως στα παιδιά, γιατί σε γενικές γραμμές οι εμπειρίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη και τη δομή του εγκεφάλου τους. Έτσι, η ακρόαση ή η εκμάθηση μουσικής από μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει θετικά τις γνωσιακές μας ικανότητες και την ακαδημαϊκή μας απόδοση. Η ακρόαση μουσικής μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας
και αυτή με τη σειρά της τη συμπεριφορά μας και τις εμπειρίες μας, ενώ από την άλλη τα μαθήματα μουσικής σχετίζονται με διανοητικά πλεονεκτήματα. Όμως, οι μηχανισμοί που οδηγούν στο αποτέλεσμα αυτό δεν είναι ξεκάθαροι. Παρόμοια οφέλη μπορεί να έχουν και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτό που κάνει τα μαθήματα μουσικής ιδιαίτερα είναι ότι πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που τα παιδιά απολαμβάνουν, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί πολλές δεξιότητες, όπως το να συγχρονίζουν τις κινήσεις των χεριών, το να διαβάζουν και να παίζουν ταυτόχρονα τις νότες, την αφαιρετική σκέψη.


Προάγει την ευρηματικότητα!
Έρευνα από το Πανε­πιστήμιο «Vanderbilt» έδειξε ότι οι επαγγελματίες μουσικοί έχουν πιο δημιουργική σκέψη σε σχέση με τους μη μου­σικούς. Οι μουσικοί φαίνεται ότι βρίσκουν πιο ευφάνταστες λύσεις σε διάφορα προβλήματα: Σε ένα από τα πειράματα έπρεπε να βρουν νέες χρήσεις σε ορισμένα οικιακά αντικείμενα. Η ομάδα των μουσικών ήταν αυτή που βρήκε τις πιο πρωτότυπες χρήσεις. 
Η συναισθηματική αντίδραση του εγκεφάλου στη μουσική ξεκινά σε μόλις 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου από το άκουσμά της, δηλαδή είναι το ίδιο γρήγορη με τα αντανακλαστικά μας μπροστά στον κίνδυνο.
Πηγή: http://www.mousikoupoli.gr