Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ναι στη μουσική!

Γιατί είναι καλό να μάθει το παιδί σας ένα μουσικό όργανο;

Αν η κλασική μουσική μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας στην καλύτερη απορρόφηση πληροφοριών -για αυτό και χρησιμοποιείται σε διάφορες εκπαιδευτικές μεθόδους – η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου προσφέρει πολύ περισσότερα οφέλη. Μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο πράγμα για ένα παιδί αλλά πρόκειται για μια διαδικασία που θα το μάθει να είναι πειθαρχημένο, βοηθώντας το να ανταπεξέλθει στο σχολείο αλλά και σε διάφορες καταστάσεις στην ενήλικη ζωή του, να επιλύει προβλήματα και να είναι επίμονο και υπομονετικό. Αν το μικρό σας δεν φαίνεται να έχει «έμφυτη» την αγάπη για τη μουσική ή για κάποιο μουσικό όργανο αυτό που έχετε να κάνετε είναι να του την εμφυσήσετε εσείς.

  • Ρωτήστε το παιδί σας ποιο μουσικό όργανο θα ήθελε να μάθει. Βάλτε του να ακούσει τους ήχους κάθε οργάνου και ενημερώστε το για το πώς πρέπει να το κρατάει ή αν είναι εύκολο να μπορεί να το παίρνει μαζί του. Καθώς η εκμάθηση της μουσικής δεν είναι μια εύκολη διαδικασία μην το πιέσετε να μάθει κάποιο όργανο που αρέσει σε εσάς γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τα παρατήσει σύντομα.


Ψάξτε στη γειτονιά σας αν παραδίδουν μαθήματα μουσικής ώστε η πρόσβαση στο διδασκαλείο να είναι εύκολη.

Εστιάστε στη σύνθεση της μουσικής και όχι τόσο στη θεωρία, η οποία είναι κουραστική και μπορεί αρχικά να το αποθαρρύνει.

Μην αφήνετε το μικρό σας να εξασκείται μόνο του. Καθίστε μαζί του ή κανονίστε να παίζει μαζί με κάποιο άλλο παιδί που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με οτιδήποτε έχει ρυθμό. Συνεπώς αν δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνει, λόγου χάρη, μαθήματα πιάνου, δείξτε του πώς να χτυπάει ένα τύμπανο ή ένα ντέφι ρυθμικά ή ακόμα πώς να παίξει έναν απλό ρυθμό στη φυσαρμόνικα.
 
Ακόμα και αν δεν παίζετε κάποιο μουσικό όργανο ή δεν έχετε σχέση με τη μουσική μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους για να συμμετέχετε στην εξάσκηση του παιδιού σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να το ρωτάτε πώς ακούγεται η κάθε νότα  ή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατάει π.χ. το βιολί. Σημασία έχει να δείξετε ενδιαφέρον ώστε να το κινητοποιήσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου