Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

'Εναλλακτική' μουσική!

   Το προηγούμενο άρθρο του blog, αφορούσε τη δελφινοθεραπεία και πως μπορεί αυτή να βοηθήσει σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Πέρα όμως από την επαφή του ανθρώπου με το δελφίνι, υπάρχουν και οι ήχοι αυτών των ζώων που μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία. Η σημερινή, λοιπόν, ανάρτηση  προσφέρει 'μουσικές' επιλογές διαμορφωμένες με ήχους δελφινιών και άλλες...θαλάσσιες μελωδίες κατάλληλες για βρέφη (και όχι μόνο: μπορεί να βοηθήσει και στην απαλλαγή του δικού σας στρες!). Πιο κάτω σας έχω ορισμένες επιλογές (από τις πολλές που μπορείτε να βρείτε στο youtube!).Καλή χαλάρωση!
Υ.Γ: Θα ήθελα, εάν κάποιος το δοκιμάσει, να μου πει τις εντυπώσεις του!

Επιλογή 1: http://youtu.be/Xwqba3UIBjQ
Επιλογή 2: http://youtu.be/hzltHC_vdRk
Επιλογή 3: http://youtu.be/yLyjRUBvUcg
Επιλογή 4: http://youtu.be/XfJPF5ViC64
Επιλογή 5: http://youtu.be/39SYLteQnGg
Επιλογή 6: http://youtu.be/39SYLteQnGg


Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Δελφινοθεραπεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες

   Τα πρώτα λόγια του παιδιού, ο ήχος του γέλιου του, το αυθόρμητο βάδισμά του αποτελούν μερικές μόνο από τις αντιδράσεις του, που συνήθως λαμβάνουμε ως δεδομένες. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που δεν έχουμε ένα παιδί με κάποιας μορφής αναπηρία. Γιατί, όταν στην οικογένεια υπάρχει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, η συμβολή μας στην ποιοτικότερη διαβίωσή του, είναι ζήτημα ακόμη ζωτικότερης σημασίας.


Τι προσφέρει η δελφινοθεραπεία;
  Σύμφωνα με μελέτες, το κολύμπι με δελφίνια σε περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από
νεοπλασίες ή άλλες σοβαρές ασθένειες και νοσηλεύονται για μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι μια μέθοδος θεραπείας, η οποία θεωρείται ότι παρέχει τον σωστό συνδυασμό των ερεθισμάτων, ώστε να βοηθήσει το παιδί να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα επικοινωνίας.
   Τα δελφίνια, χάρη στον εξαιρετικά υψηλό βαθμό ευφυΐας τους, την πραότητα και την φιλική διάθεσή τους προς τον άνθρωπο, είναι σε θέση να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για μια ιδανική θεραπευτική εμπειρία.

   Δεκάδες προγράμματα σε ολόκληρο τον κόσμο επικεντρώνονται στη θετική ανταπόκριση του ασθενούς παιδικού οργανισμού στη δελφινοθεραπεία, η οποία μάλιστα, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα και σε περιπτώσεις που ο οργανισμός τους συχνά δεν ανταποκρίνεται ακόμη και σε κλασικές θεραπείες.
   Η θετική ανταπόκριση των δελφινιών προς τα παιδιά συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της ψυχικής τους υγείας και την καλύτερη ποιότητα ζωής, η οποία αποτελεί έναν άκρως σημαντικό παράγοντα για την μετέπειτα αποθεραπεία τους.
 Όλα τα μέλη της οικογένειας ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν τη θεραπευτική διαδικασία, καθώς η συμβολή και των κοντινών στο παιδί ατόμων, βοηθά στην ενίσχυση της συντροφικότητας και της συνεργασίας.
Πώς γίνεται η δελφινοθεραπεία;
   Τα προγράμματα δελφινοθεραπείας περιλαμβάνουν τη σωματική επαφή των παιδιών με τα δελφίνια, την επικοινωνία, τη μουσική και το παιχνίδι στο νερό. Οι θεραπευτές, εξηγούν στο παιδί τον τρόπο επικοινωνίας και τη γλώσσα της νοηματικής και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες γνωριμίας με το δελφίνι, αρχικά από την αποβάθρα και στη συνέχεια, με το κολύμπι
μέσα στο νερό. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα του αγγίγματος και του φιλιού, μιας σύντομης βόλτας πάνω στο ραχιαίο πτερύγιο του δελφινιού ή ακόμη και έναν χορό σε μια κυκλική κίνηση με το δελφίνι.
  Η μέθοδος είναι εξατομικευμένη στις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Η διάρκεια και η συχνότητα των δελφινοθεραπειών ποικίλλει, ανάλογα με τον οργανισμό του παιδιού, την ηλικία του και το ιατρικό του ιστορικό. Κυμαίνονται από μία μόνο συνεδρία έως και εβδομαδιαίες, μηνιαίες ή και πολυετής συνεδρίες.
Σε ποιες ασθένειες φαίνεται πώς η δελφινοθεραπεία έχει αποτέλεσμα;
   Η θεραπεία μέσα από το κολύμπι με δελφίνια χρησιμοποιείται ως μέθοδος σε παιδιά με σωματικές αναπηρίες, αναπτυξιακές δυσκολίες, εγκεφαλική ή μυϊκή παράλυση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης ή κάκωση του νωτιαίου μυελού, νεοπλασματικές ασθένειες, καρκίνο, προβλήματα λόγου, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, αυτισμό ή σύνδρομο Down.
   Η δελφινοθεραπεία, επίσης, φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στα παιδιά που πάσχουν από φοβίες, άγχος, κατάθλιψη, μετα-τραυματικό στρες, καθώς και μια ποικιλία από συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές.
Πώς η δελφινοθεραπεία θα βοηθήσει το παιδί μου;
   Με βάση διάφορα αποτελέσματα ερευνών, η συναναστροφή των παιδιών με τα δελφίνια
δείχνει να αυξάνει την αίσθηση της χαράς του παιδιού, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και μειώνει το άγχος.
   Επιπλέον, η θεραπεία βοηθάει τα παιδιά να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους και τα κινητοποιεί προς την επίτευξη των στόχων τους, ενισχύει την ομιλία και τη σωστή λειτουργία της αναπνοής, αλλά και τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου τους.
   Στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και στα αυτιστικά παιδιά έχει διαπιστωθεί πως το κολύμπι με τα δελφίνια βελτιώνει τα επίπεδα της επικοινωνίας τους με το ευρύτερο περιβάλλον, ενώ παράλληλα δείχνει να ενισχύει σε ικανοποιητικό βαθμό και τις μαθησιακές τους ικανότητες.
   Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, καθώς και η βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών, όπως ο καλύτερος συντονισμός των κινήσεών τους και η καλύτερη οπτική επαφή με τα αντικείμενα.
Πώς εξηγείται επιστημονικά η ευεργετική επίδραση της δελφινοθεραπείας;
   Η επιστημονική συσχέτιση που δίνεται σχετίζεται με την ικανότητα παραγωγής υπέρηχων και τον τρόπο αναπνοής των δελφινιών.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία μελετών :
 Οι υπέρηχοι που εκπέμπουν τα δελφίνια έχουν ανάλογη δράση με το γνωστό «υπερηχογράφημα» των εργαστηρίων, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την μετέπειτα θεραπεία του ασθενή.
   Οι υψηλές συχνότητες που χρησιμοποιούν τα δελφίνια για να επικοινωνούν μεταξύ τους, έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν την ικανότητα να επιδρούν ακόμη και στη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών και τον συγχρονισμό της δραστηριότητας των δύο ημισφαιρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου.
   Τα ηχητικά κύματα που εκπέμπουν τα δελφίνια στο νερό δημιουργούν πολυάριθμες φυσαλίδες, οι οποίες προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος και αποκατάσταση του μυϊκού του τόνου. Επίσης, λόγω της πρόσκρουσης των φυσαλίδων στο σώμα, δημιουργούνται κοιλότητες στις κυτταρικές μεμβράνες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαπερατότητά τους σε ορισμένες ορμόνες του σώματος που μειώνουν τη σπαστικότητα.
   Η δελφινοθεραπεία, όμως, δεν αποτελεί από μόνη της ολοκληρωμένη θεραπεία και θα πρέπει να συνδυάζεται με εκτενή ιατρική παρακολούθηση. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού, η δελφινοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να παρέχει ένα αρκετά αποτελεσματικό βοήθημα στις παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους, είτε ίασης, είτε περιορισμού της έκτασης των διαφόρων σοβαρών ασθενειών.